GI-mat ger ökad energi

Skrivet i Matblogg

GI-mat

Allt fler väljer att äta enligt GI-metoden, antingen för att de mår bättre av det eller för att de vill gå ner i vikt. GI står för Glykemiskt Index. Det är ett mått på hur snabbt kolhydraterna i maten bryts ner av kroppen.

Mat som består av snabba kolhydrater, till exempel vanlig pasta eller vitt ris bryts ner mycket snabbt och har därför ett högt glykemiskt index. Mat som består av långsamma kolhydrater, till exempel fullkornspasta och råris bryts ner långsammare och har således ett lägre glykemiskt index.

GI-metoden

Tanken bakom GI-metoden är att man ska välja de livsmedel som har ett lågt GI och följaktligen undvika de livsmedel som har högt GI. Anledningen till att man ska eftersträva ett lågt GI är för att då hålls blodsockerkurvan på en jämn nivå och det är det bästa för kroppen har det visat sig i flera studier.

Hälsovinster

Det finns många hälsovinster med att äta enligt GI. Det finns studier som visar att om man äter enligt GI-metoden så minskar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Man får också ökad energi och en bättre koncentrationsförmåga. Rent generellt blir man piggare, gladare och får ett jämnare humör. Om man vill gå ner i vikt har det visat sig att GI-metoden är ett bra alternativ eftersom viktminskningen ofta sker snabbare med GI än med andra metoder och dessutom blir viktminskningen mer varaktig.

Äta enligt GI

Att äta enligt GI innebär alltså att man eftersträvar att hitta de livsmedel som har lågt eller åtminstone medellågt GI. Det handlar alltså om att välja de livsmedel som innehåller mycket protein, långsamma kolhydrater och nyttiga fetter. Man ska undvika alla livsmedel och maträtter som innehåller snabba kolhydrater och dit hör exempelvis pasta, pizza, godis, snacks, flingor, bullar och kakor. Förutom att välja rätt livsmedel så är det också viktigt att man äter regelbundet, gärna var tredje eller var fjärde timme, vilket bidrar till att hålla blodsockerkurvan stabil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>