Fakta om glutenintolerans

Skrivet i Matblogg

Vete

Glutenintolerans, eller celiaki som det också heter, innebär att man inte tål det protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Detta protein kallas för gluten och om man har glutenintolerans och äter gluten så skadas tarmluddet i tarmen, vilket innebär att tarmen så småningom blir helt slät.

Tarmluddet är viktigt att ha för att man ska kunna tillgodogöra sig matens näring på bästa sätt. Ju mer gluten man äter ifall man är glutenintolerant, desto mer skadas tarmen. Men om man istället börjar äta glutenfri mat kommer det inte att ta lång tid innan tarmen har återhämtat sig så att man mår bra igen. Men om man är glutenintolerant kommer man att behöva äta glutenfri mat resten av sitt liv, annars blir man snart dålig igen.

Symptom på glutenintolerans

Vanliga symptom på glutenintolerans är att man blir trött och slut samt att man får diarré, gaser och buller i magen. Viktnedgång är också vanligt eftersom man inte kan tillgodogöra sig näringen i maten och därför finns det också risk för näringsbrist, blodbrist och vitaminbrist. Blåsor i munnen är också vanliga liksom värk i hela kroppen. Man kan också få svårigheter med att bli med barn.

Hur vanligt är glutenintolerans?

Det är en av hundra svenskar som har diagnosen glutenintolerant. Men troligtvis är mörkertalet stort, det är nog ett stort antal människor som mår dåligt efter att de har ätit viss typ av mat, men att de inte kopplar ihop sitt mående med vad de har ätit. För att få diagnos kan det räcka med ett blodprov på vårdcentralen. I vissa fall måste man genomgå en tunntarmsbiopsi när läkaren går in i tarmen med ett instrument och plockar ut en mycket liten del av tarmen för att undersöka den i ett mikroskop.

Vad är glutenfri mat?

Den som är glutenintolerant eller känslig mot gluten behöver undvika de livsmedel som innehåller sädesslagen vete, korn och råg. Det innebär bland annat pasta, pizza och bröd. Tänk på att det kan finnas gluten i många olika produkter som man inte tänker på, till exempel köttbullar (som innehåller ströbröd gjort på gluten) och såser (som är redda på vetemjöl).

Idag finns ett stort utbud av glutenfri mat i de vanliga mataffärerna. Det finns exempelvis glutenfri pasta och glutenfritt bröd som smakar nästan som vanligt. De flesta större restauranger och snabbmatskedjor har också glutenfria alternativ numera. Det finns också en stor mängd mat som är naturligt fri från gluten och som man kan äta som alternativ. Istället för pasta kan man ju till exempel äta ris, potatis eller quinoa. Grönsaker, frukt, rotsaker, kött, ägg, fisk och mejeriprodukter innehåller inte heller gluten, så det finns ändå gott om saker man kan äta trots att man är glutenintolerant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>