Indiska mattraditioner

Skrivet i Matblogg

Indisk mat

Det indiska köket har fått stor spridning runt om i världen, inte minst här i Sverige där vi har flertalet indiska restauranger. Indierna har en särskild inställning till mat eftersom de anser att matlagning är en gudomlig konst.

Stor geografisk variation

Indisk mat skiljer sig ganska mycket beroende på vilket geografiskt område man befinner sig i. Varje indisk provins har sitt egna språk och likaså en skild matlagningskonst. Framförallt skiljer man på det nordindiska köket, det sydindiska köket och det östindiska köket. I det nordindiska köket utgör vete basen, medan ris är basen i det sydindiska och östindiska köket. Man använder sig också mycket av linser, det finns åtminstone fem dussin (!) linser som ofta används i den indiska matlagningen. Det skiljer sig inte bara mellan regionerna när det gäller matens smak utan också hur man äter den, hur man dukar fram den och hur man tillagar den. En stor andel av Indiens befolkning är vegetarianer (främst hinduerna). Indiens befolkning består också till viss del av muslimer som inte äter griskött. Befolkningen och dess religionstillhörighet har också påverkat landets mattraditioner.

Indiska kryddor

Det man framförallt förknippar med indisk mat är att kryddor används väldigt frekvent. Det finns faktiskt nästan inget annat land i hela världen som använder kryddor så mycket och så ofta som Indien. De vanligaste indiska kryddorna är chili, svartpeppar, saffran, kummin, koriander, ingefära, kardemumma och kanel. Starka kryddor är vanligt att använda, men man använder också exempelvis nötter som kryddor och smakförstärkare.

Indiska mattraditioner

I Indien äter man traditionellt sett ofta med händerna och maten serveras gärna på bananblad. Maten är väldigt viktig, nästan helig, i Indien och därför vill man inte äta med kniv och gaffel. Ett indiskt ordspråk berättar ”att äta med kniv och gaffel är som att uppvakta den man älskar genom en tolk”. Ska man ändå äta med kniv och gaffel så är det bara höger hand som får användas. Den vänstra handen torkar man sig med efter toalettbesöken och därför anses den vara oren.

På indiska restauranger finns det handfat så man kan tvätta händerna före och efter maten. Det är också vanligt att det ställs fram en liten skål med vatten och lime på bordet efter att man avslutat sin måltid, så att man kan tvätta av sina kladdiga händer. Det är också vanligt att det ställs fram två skålar på bordet, där den ena skålen innehåller anis och den andra skålen innehåller kandisocker. Dessa är tänkta att tuggas samtidigt för att man ska få en fräsch och välluktande andedräkt efter måltiden. De flesta restauranger i Indien tillhandahåller bestick för västerlänningar, men numera har det också blivit allt vanligare att indierna äter med bestick.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>