Det italienska köket

Skrivet i Matblogg

Italiensk mat

Det italienska köket består av maträtter som är typiska för Italien. Italiensk mat kännetecknas av att den baseras på färska råvaror av hög kvalitet. Italiensk mat kallas också för medelhavsmat eftersom länderna runt medelhavet har ganska lik kost.

Italien är väldigt kända för pasta, pizza, olivolja, ost (till exempel mozzarella, gorgonzola och parmesanost) samt korv och skinka (som salami och parmaskinka). Förutom just mat så räknar man också vin och kaffe till den italienska matkulturen. Italien har en rik vinproduktion där exempelvis chianti vin är välkänt. Även det italienska kaffet, främst espresso, är välkänt både i och utanför landet.

Kända italienska maträtter

Pasta är något av det första man tänker på när man nämner italiensk mat. Mest känt är kanske lasagne och ravioli samt förstås spaghetti med tomatsås eller köttfärssås som har fått stått och puttra länge, länge på spisen med en skvätt vin i. Risotto och minestronesoppa är också två välkända italienska klassiker. En kötträtt som är populär i Italien är Osso bucco. Det italienska brödet är numera väldigt populärt även här i Sverige. Bruschetta, ciabatta och focaccia kan numera fås på många restauranger i Sverige. Till italienskt bröd kan man nog också räkna pizza som numera finns över hela världen. Italienarna äter gärna långa måltider och där är efterrätten en viktig avslutning. Tiramisu är en av de mest kända efterrätterna som har blivit spridd över hela världen.

Italiensk matkultur

Italienare äter tre måltider om dagen förutom mellanmål. Det är Colazione (frukost), Pranzo (Lunch) och Cena (middag). Frukosten består ofta av espresso och/eller bröd med marmelad. Många gånger intas frukosten ute på en bar på väg till jobbet. Lunchen serveras mellan tolv och halv två. Middagen intas senare än vi är vana vid, ungefär vid åttatiden på kvällen. Den består ofta av pasta, pizza eller soppa. Man går gärna ut på restaurang med familj och vänner, framförallt vid festliga eller speciella tillfällen. Måltiderna ses som ett sätt att få umgås med vänner och familjemedlemmar. Såväl lunch som middag får gärna ta lång tid.

Traditionell måltidsordning i Italien

Traditionella måltider (lunch och middag) består vanligtvis av tre till fyra rätter eller ännu mer. Måltiden inleds oftast med en Aperitif, därefter kommer förrätten, Antipasto, som vanligen består av varma eller kalla smårätter som är tänkta som aptitretare, exempelvis parmaskinka med melon. Sedan kommer den första varmrätten, Primo, som oftast består av pasta, exempelvis risotto, gnocchi, tortellini eller minestrone. I denna varmrätt ingår endast kött eller fisk i mycket små mängder som smakförhöjare.

Därefter är det dags för den andra varmrätten, Secondo, som består av kött, fisk eller fågel och till denna rätt äter man sidorätter, till exempel sallad eller kokta grönsaker. Till slut äter man två efterrätter. Den första, Formaggio e frutta, består av ost och frukt och den andra, il dolce består av något sött, som kakor, tårta eller en tiramisu. Avslutningsvis bjuds det på en espresso eller en digestivo, vilket är en stark spritsort eller likör som man tror kommer att gynna matsmältningen, exempelvis grappa eller limoncello.

En reaktion på “Det italienska köket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>