Exempel på klassisk julmat

Skrivet i Matblogg

Julbak

Maten som serveras under julhelgen har en stor betydelse för de allra flesta och många har en eller flera rätter som de starkt förknippar med julen och inte vill vara utan på julbordet. Maten som serveras på julbordet varierar beroende på vart man bor.

I Polen äter man karp exempelvis, medan man i USA äter kalkon. Här i Sverige tillhör det traditionen att ha julskinka och lutfisk på julbordet, men även här inom landet varierar traditionerna kraftigt. På Gotland är saffranspannkaka ett måste och i Norrland har man gärna tunnbröd och Västerbottensost som tillbehör under julen.

Julbord

På de allra flesta restauranger kan man långt innan jul äta julbord som dignar av allehanda läckerheter. I hemmen är det framförallt på julaftonen som det digra julbordet dukas upp med massor av olika matvaror, men även under resten av julhelgen dukas gärna till julbord med julens läckerheter på.

Svensk julmat

Maten på julbordet domineras av kötträtter, framförallt baserade på griskött. Julskinka är för de allra flesta ett måste på julbordet, men också julkorv, olika sorters syltor, köttbullar och prinskorv finns hos många. Dopp i grytan är en speciell rätt där man doppar skivor av vörtbröd i det spad som man tagit tillvara på när man kokat andra rätter till julbordet. Även fiskrätter är vanliga på julbordet och där är det framförallt lutfisken som är populär. Men inlagd sill är också något som många inte gärna vill vara utan i juletid. Strömming, ål och lax finns också på många julbord runt om i landet. Till maten serveras ofta Janssons frestelse. Julbordet inleds ofta med snaps och till maten serveras vanligen julmust.

Julbak

De flesta familjer ser till att julbaka i god tid före jul och man har gärna olika sorters småkakor, pepparkakor, lussekatter, kanelbullar och mjuk pepparkaka till kaffet i juletid. Annat som ofta äts kring jul är risgrynsgröt och om det blir gröt kvar är det många som gör ris a la Malta som efterrätt dagen efter. Glögg med mandel och russin är något annat som är vanligt i juletider.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>