Att vara laktosintolerant

Skrivet i Matblogg

Laktos

Att vara laktosintolerant innebär att man inte tål mjölksocker, alltså laktos. Det är något som finns i mjölk, men också i många andra mejeriprodukter och färdigmat av olika slag.

Laktosintolerant kan vara medfött och ärftligt, men det kan också utvecklas senare i livet. En del tål nästan ingen laktos alls, andra kan äta en viss mängd laktos utan att få problem.

I tunntarmens slemhinna finns flera olika enzymer som används under matsmältningen. Deras uppgift är att finfördela maten så att matens näringsämnen kan sugas upp av tarmen och föras vidare ut i kroppen. Det enzym som bryter ner mjölksockret (laktosen) kallas för laktas och om kroppen saknar detta laktasenzym eller har för lite av det så bryts inte allt laktos ner utan det stannar kvar i tarmen och drar åt sig vatten. Detta får till följd att man får lös avföring eller diarré.

Symptom på laktosintolerans

De främsta symptomen på laktosintolerans är diarré, gaser, ont i magen, magknip och uppsvälld mage. Om man får reda på att man har laktosintolerans och börjar äta laktosfri kost eller låglaktos kost så går det väldigt snabbt tills man blir symptomfri igen. Diagnosen ställs vanligtvis efter att man provat utesluta mjölk eller laktos ur kosten och ser vad det ger för effekt. Man kan också göra en laktosbelastning på vårdcentralen.

Skillnad mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi

Man skiljer mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi. I det förstnämnda fallet tål man inte mjölksockret och i det sistnämnda fallet tål man inte mjölkproteinet. Är man allergisk mot mjölkprotein går det inte att äta laktosfria produkter eller låglaktosvarianter utan då måste man äta mjölkfria produkter. Symptomen är ofta desamma, men vid mjölkproteinallergi kan man också få kräkningar, eksem och andningsbesvär.

Hur vanligt är laktosintolerans?

Laktosintolerans är olika vanligt i olika befolkningsgrupper. I Sverige och Finland är det ovanligt med laktosintolerans, men det är väldigt vanligt i Nordamerika och i länderna runt medelhavet.

Vad är laktosfri mat?

Det finns olika typer av anpassad kost som kan fungera när man är laktosintolerant. Dels finns det laktosfria mejeriprodukter. Dessa är egentligen precis som vanliga mejeriprodukter, men skillnaden är att man har tagit bort mjölksockret ur mjölken, grädden eller yoghurten. Det finns också varianter med benämningen låglaktos och där har man helt enkelt minskat mängden laktos i produkten. Är man bara lite känslig mot laktos kan dessa produkter fungera bra.

Dels finns också en mängd produkter som är mjölkfria, alltså som inte innehåller komjölk alls utan istället innehåller exempelvis soja eller havre. Det finns till exempel sojayoghurt, havregrädde och rismjölk att välja bland som alternativ till ”vanliga” mejeriprodukter. Dessa produkter smakar lite annorlunda, men är bra alternativ för den som är känslig mot mjölk eller laktos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>