Förslag på lättlagad mat

Skrivet i Matblogg

red wine aand spaghetti

I dagens stressiga samhälle där man ska försöka få ihop vardagen mellan jobb, familj, fritidsaktiviteter och alla andra måsten och borden så vill man gärna ha lättlagad mat.

Visst kan det vara kul att tillbringa några timmar på helgen för att göra mat som tar lång tid att tillaga, men under vardagarna vill nog de allra flesta ha lättlagad och snabblagad mat.

Vad är snabblagad mat?

Man kan skilja mellan snabblagad och lättlagad mat. Snabblagad mat är sådan mat som tar väldigt kort tid att tillaga. Dit hör exempelvis pannkaka som går snabbt att vispa ihop och snabbt att steka. Dit hör också många maträtter som till mindre eller större del består av halvfabrikat. Att värma färdiglagad mat tar också väldigt kort tid, så därför är ett tips att göra storkok av till exempel köttfärssås under helgen när man har mer tid för att sedan endast ta fram och värma upp och koka spaghetti till någon dag efter jobbet. På så sätt får man snabblagad mat som ändå är hemlagad och nyttig.

Vad är lättlagad mat?

Lättlagad mat är sådan mat som är enkel att tillaga. Oftast går lättlagad och snabblagad mat hand i hand. Men viss lättlagad mat är enkel att tillaga men behöver sedan tid på sig i ugnen eller på spisen för att bli klar. Till lättlagad mat räknar man vanligtvis sådan mat som inte kräver så mycket hackande, rivande och rörande utan snarare sköter sig själv under tillagningen. Wok är ett bra exempel på en maträtt som är lättlagad. Använder man färdiga frysta grönsaksblandningar behöver man inte ens skala, hacka och skära, då är det bara att öppna påsen och hälla i, sedan räcker det att röra om emellanåt.

Exempel på lättlagad mat

Pastarätter är ofta väldigt lättlagade och där finns en uppsjö av rätter att välja bland, till exempel pasta med tomatsås. Grytor och soppor är också ofta lättlagade, inte minst för att man då har hela maträtten i en och samma kastrull. Likaså är sallader av alla dess slag lättlagade eftersom man inte behöver använda ugn och spis vid tillagningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>