Klassisk svensk mat

Skrivet i Matblogg

Kräftor

Alla länder har några maträtter som är typiska för just det landet. Italien är känd för sin pasta och pizza, medan man gillar curry och annan kryddstark mat i exempelvis Indien. Men vad är typisk svensk mat?

Det svenska köket och den svenska maten är den matkultur och de mattraditioner som finns här i Sverige. Det handlar dels om maträtter som traditionellt sett har ätits här i landet förr i tiden och dels om maträtter skapade av råvaror som är unika för Sverige (exempelvis Västerbottensost).

Öppet för främmande matinfluenser

Det svenska köket har alltid varit väldigt öppet för främmande matinfluenser. Därför är det så att de maträtter som vi idag kallar för svenska oftast har sitt ursprung i något annat land. Under 1600-talet och 1700-talet var det framförallt det franska köket vi inspirerades av. Senare blev det hela världens matkulturer som vi plockade godbitarna ur och tillförde till vår egen svenska matkultur. Under 1900-talet har Sverige fått många utländska tillskott till restauranger och mataffärer. Kebab, pizza och hamburgare är några exempel på mat som kommer från andra länder men som vi numera ser som ett självklart inslag i Sverige.

Kött och fisk

Här i Sverige har vilt länge varit en av de viktigaste beståndsdelarna i maten vid sidan om potatis och olika sädesslag. Förr jagade man säl, sjöfåglar och skogsfåglar. Ifrån början av 1800-talet började man också jaga älg, hjort, ren och rådjur för köttets skull. Vi har också länge hållit oss med jordbruk, där nöt, får, getter och gris har fötts upp. Julskinka, Biff med lök, Sjömansbiff, Korvkaka och Blodpudding är några av de kötträtter som räknas till svensk mat. Även fisk har länge varit en viktig näringskälla. I olika delar av Sverige förekommer olika slags fiskarter. Populärt är maträtter av bland annat gädda, lax, sik, ål, makrill, karp och så förstås lutfisk. Sill och strömming har alltid varit viktiga delar på julbordet. På sensommaren och hösten äter vi svenskar gärna kräftor.

Grönsaker och rotsaker

Vi har alltid odlat mycket här i Sverige, men under vintrarna har klimatet gjort att färska grönsaker varit svårt att äta. Därför har man satsat på att torka grönsakerna eller lägga in dem i salt- och ättikslag. Kål, lök, kålrot, ärter, bondbönor och potatis användes gärna förr i Sverige. Bär är också något som Sverige är väl känt för, exempelvis hjortron och lingon. Många svenskar plockar svamp och då är det främst kantarell, trattkantarell och karljohanssvamp som är populära. Det odlas även mycket äpplen i Sverige.

Typiskt svenskt

Ja, vad anses då vara typiskt svenskt när det gäller mat? Svensk husmanskost är en viktig tradition och den består av fläsk, fisk, grova spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter. Kryddor används bara i begränsad mängd. Redningar, långkok och andra tidskrävande matlagningsmetoder är vanliga. Internationellt sett är den mest kända svenska maten köttbullar (som i grund och botten inte är en ursvensk maträtt). Falukorv, filmjölk, potatis (gärna färskpotatis) och knäckebröd anses också vara typiskt svenskt. En typisk svensk maträtt består av stekt kött (söndagsstek), kokt potatis, brun sås och lingon. Några mattraditioner som anses vara typiskt svenska är fika, julbord, smörgåsbord, kräftskiva och så förstås midsommarfirandet med sill, färskpotatis och nubbe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>